Hoe kun je mindful sporten?

vrouw mediteert op fitnessmat

Sporten is even tijd voor jezelf nemen, voor jezelf zorgen. Hoewel sporten vaak intensief kan zijn, is het een goede manier om rust te vinden, doordat je even op je lichaam focust en zo lichaam en geest in sync brengt. Veel mensen zijn namelijk de hele dag druk met hun hoofd bezig. Mindfulness met sporten combineren is daarnaast efficiënt, omdat je niet voor beide dingen apart tijd hoeft te nemen. Naast efficiënt, is het ook effectief, omdat je beter naar je lichaam kunt luisteren en bewegingen met meer beleid uitvoert.

Welke sporten?

Mindfulness valt eigenlijk heel goed te combineren met heel veel sporten. Er zijn sporten, zoals yoga en pilates, waarbij instructeurs of instructrices al erg de nadruk geven op de ademhaling en de grenzen van je lichaam, maar dit kun je bijvoorbeeld ook toepassen bij kracht- of cardiotraining. 

Voor het sporten

Voor je workout is het belangrijk dat je nagaat hoe je je voelt. Als je pijn hebt of ziek bent, is sporten misschien niet de juiste manier om voor jezelf te zorgen. Weeg dit goed af en gebruik het ook niet als smoesje tegen jezelf. Voor je workout kun je een body scan doen. Hierbij let je eerst even op de ademhaling. Vervolgens focus je je aandacht één voor één op delen van je lichaam. Je begint bij de kroon van je hoofd en eindigt bij je tenen. Zo begin je al in sync.

Tijdens het sporten

Bij alle sporten is ademhaling erg belangrijk. Met de juiste ademhaling krijg je goed zuurstof binnen, waardoor je meer energie hebt. Bij krachttraining adem je in bij het teruggaan (en tegenhouden) in je beweging en uit bij het kracht zetten. Je ademt in door je neus en uit door je mond. Dit laatste principe pas je bij alle sporten toe.

Thuis mindful sporten

Het voordeel van yoga en pilates is dat je dit gemakkelijk thuis kunt doen. Bij krachttraining heb je vaak wat meer attributen nodig. Handige, veelzijdige spullen zijn krachtstations die je kunt aanschaffen bij Tunturi.

Bron: www.tunturi.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *